Coaching misslyckanden Tony Adams

“Vill inte spela – gå till …”.
Varför leder inte Arsenals legenden till klubben till nya segrar?

“Vill inte spela – gå till …”. Coaching misslyckanden Tony Adams Foto: TFT, Goal

Tony Adams är en av de viktigaste legenderna i Arsenal. Hans namn är för alltid associerad med denna klubb, och hans staty, som spelade in målmarkeringen till Everton 1998, stolar flitigt på stadion. Han var en klassisk kapten med hög röst, en stolt karaktär och kärlek som skrek på alla och allt av en anledning och utan.

Som spelare var Adams stor. Som coach … är det här en annan historia. Inte nästan varje fan av “Gunners” hoppas att en dag deras husdjur leda laget som manager, men när han fortfarande var bunden till spelarens karriär, något någonstans har avdunstat. Från tid till annan han dök upp, uttrycker motstridiga uppfattningar om den “Arsenal”, men det mesta inte ihåg vem som helst, bortsett från enstaka kommandon publiken där han var tvungen att arbeta.

Efter att han hängde stövlarna på nageln, försökte Adams först sin hand på Wycombe Wanderers. Han kom fortfarande ihåg den förvirrande dubbel i Arsenal och var övertygad om att han, när han ersatte tränare Lori Sanchez 2003, skulle kunna överföra sin segerliga mentalitet till spelarna. Men miraklet hände inte: hans stjärnstatus innebar inte mycket i den nya positionen, och “Wick” visade ett dåligt spel som faller till botten av League One. Oavsett hur svårt han försökte kunde Adams inte återföra sin moral, och “Wycombe Wanderers” flög till League Two. Nästa november lämnade Adams laget “av personliga skäl”.

Han kunde försöka sin tur till den nya klubben, men Adams bestämde sig för att inte skynda och lära sig coaching craft. Du kan flytta till Italien, Frankrike eller Belgien, men han valde den nederländska “Feyenoord”, där han hade en chans att arbeta med ungdomslaget i 21 år. Vid ankomsten noterade han klubbens goodwill.