Varför spelar VM-vinnaren Lúcio fortfarande på 40? “Min kärlek till fotboll”

Samtidigt kunde Lúcio i början av detta år ses för Sociedade Esportiva do Gama i Campeonato Brasiliense, det lokala mästerskapet i Brasiliens federala distrikt. Det är långt ifrån glamouren av världscupen eller Champions League. Gamas hemmamatcher i år har lockat en genomsnittlig publik på bara 1 692. Några av deras bortomgångar har spelats framför färre än 100 personer. Så varför kommer Lúcio att komma tillbaka för mer?

“Det som motiverar mig att fortsätta spela är min kärlek till fotboll, glädjen att jag kan fortsätta träna, motivationen att vakna upp varje dag vid god hälsa,” han säger. ”Självklart har jag spelat för stora klubbar och vunnit stora titlar, men för 1xbet mig är den dagliga rollen viktig. Ögonblicket är viktigt.Och att överföra min erfarenhet till de andra spelarna – från den tid jag tillbringade på stora klubbar utomlands och med Seleção – är grundläggande. ”

Lúcio levererade dessa linjer med en uppriktig uppriktighet. Den centrala backen som är berömd för sina galopperade framåtkörningar tycker om sin tid i staden där han växte upp. Det hjälper att han spelar för en klubb som fungerade som en viktig springbräda på väg till toppen. ”Jag började på Planaltino,” säger han, ”jag spelade Campeonato Brasiliense 1996 och därifrån överfördes jag till Gama.” Facebook Twitter Pinterest Lúcio i aktion för Brasilien vid Confederations Cup-finalen i Johannesburg 2009.Foto: Paul Thomas / AP

“Gama spelade inte i Copa do Brasil året jag var där, så Guara, laget som skulle spela Copa do Brasil mot Internacional, signerade mig på lån bara för ett spel. Vi förlorade 7-0, men folket på Internacional kunde se något bra i min fotboll och 1xbet betting odss – review signerade mig. Jag ser detta som en möjlighet som Gud gav mig i mitt liv, i min karriär. Jag slutade med att kunna dra nytta av den möjligheten och uppleva allt jag kunde ha drömt om.

Det var under hans tid på Internacional, en gigantisk klubb i Porto Alegre, som den höga mittbacken fick den första av sina 105 mössor och fick Europas elitklubbar uppmärksamhet. Han flyttade till Bayer Leverkusen 2001 och började den mest dramatiska, bittersöta säsongen i sin karriär.Leverkusen var fem poängklara i toppen av Bundesliga med tre spel att spela men de förlorade två av dessa matcher och förlorade på titeln med en enda poäng. Dessutom tappade de den tyske cupfinalen till Schalke och slogs sedan av Real Madrid i Champions League-finalen. Lúcio kom så nära en diskant i sin första säsong i Europa men slutade med ingenting – fram till sommaren.

Samtidigt var Seleção mitt i deras maraton-VM-kvalificeringskampanj i Sydamerika och kämpade som aldrig förr.De garanterade bara sin plats i Japan och Sydkorea genom att slå Venezuela i sin 1xbet sista kval. “Under säsongen 2002 fanns VM-kvalet, vilket var riktigt svårt för oss,” säger han. ”Utan tvekan var det också tröttande att ha kvalet i Brasilien och sedan åka tillbaka till Europa för att spela i alla inhemska tävlingar och Champions League. Det var tufft. ”Facebook Twitter Pinterest Lúcio trasslar med Zinedine Zidane i Champions League-finalen 2002 på Hampden. Foto: Adam Butler / AP

”Eftersom vi hade en svår kvalificeringskampanj fanns det inte mycket förtroende. Fansen sätter fortfarande inte mycket på Seleção. Naturligtvis är det förståeligt på grund av de oregelbundna kval som vi hade spelat.Det var lite misstro. ”

Trots tappningssäsongen anlände Brasilien till världsmästerskapet i bästa fysiska skick av något lag på turneringen – inte mer än Lúcio, som spelade varje minut för Brasilien . ”Spelarnas flit att se efter sig själva och förbereda sig var mycket viktigt,” säger Lúcio. ”Det gjorde skillnaden för oss att ha framgång på VM. Under turneringen konstruerade laget viss konsistens. Alla delar föll på plats och vi fortsatte att vinna och vinna förtroende, självkänsla och motivation. Allt detta var grundläggande för oss att komma till finalen mot Tyskland och vinna titeln. ”Facebook Twitter Pinterest Den brasilianska truppen stod före VM-finalen 2002.Fotografi: Shaun Best / Reuters

Brasiliens kval för världsmästerskapet var mycket smidigare den här gången, med Tites män som toppade det sydamerikanska segmentet efter en lysande kampanj. I Lúcios ögon förtjänas hypen runt teamet. ”Seleção har lyckats få verklig konsistens och bilda en stark grupp på den lilla tiden som Tite har haft i ledning. Han har lyckats med en enorm revolution. ”