Hur Lewis Hamiltons familjeband drev upp sin önskan att vara en mästare

Efter att ha jämställt Juan Manuel Fangios talang erbjöd Mercedes-chauffören personliga reflektioner om hur hans barndom har spelat sin roll i en anmärkningsvärd prestation som han sa hade inkluderat några “magiska” enheter. Lewis Hamilton går med i F1-legender genom att göra det och inte genom imitation | Richard Williams Läs mer

Hamilton slutade fjärde på Autódromo Hermanos Rodríguez, tillräckligt för att slå Sebastian Vettel till titeln.Det var kulminationen på en säsong där han har varit i karriärform och körde nästan felfritt när han tog nio vinner och nio polspositioner. Men tre dagar före tävlingen hade Hamilton att klara sig med den emotionella inverkan av hans fars farfar Davidson Augustine Hamiltons död. “Det här har faktiskt varit en väldigt svår weekend eftersom min Bet365 bonus farfar dog på torsdag morgon,” sa han. “Naturligtvis, när någon passerar bort, kommer det hela familjen tillsammans. Han var familjens gudfader. Min pappa och jag var redan ganska nära, men det tog naturligtvis oss lite närmare. ”

Detta är Hamiltons 12: e säsong i Formel 1 och hans väg från ett rådhus i Stevenage aktiverades av hans far Anthony, som stödde sin racing genom att ta flera jobb.Hamilton började karting i åldern av åtta på Rye House Circuit i Hertfordshire och var eftertrycklig om hur viktigt hans far var.

“Jag kommer aldrig att glömma de saker som han gjorde för att jag skulle vara här idag och för vår familj att trivas, “sa han. “Jag strävar verkligen efter att vara som honom, som en stark, svart man och som en far och som en människa för att göra det han gjorde under de svåra tiderna med det lilla han hade. Jag tror att det är testament till var vi är. Jag tror att allt det arbete han satte in, min farfar skulle vara så stolt över honom, så stolt över oss och tacksam att Hamilton-namnet är där och etablerat och kommer att gå ner i historien, vilket är snällt att tänka. ” Spela Video 0:55 Lewis Hamilton: Min femte F1-titel är ett testament till min familj – video

Hamilton har mognat som förare.Han demonstrerade återigen i Mexiko sin exemplifierande kontroll och dom under press när han tog hem bilen för titeln, trots att han var av fart och kämpade med sina däck.

Men han betonade också den viktigaste rollen som hans far spelade i att forma sin körstil.

Medan karting skulle Anthony stå flera meter närmare hörnet än där de snabbaste förarna bromsade för att ange var hans son skulle göra det. “Ingen annan Bet365 Magyar pappa gjorde det. Jag skulle gå och försöka bromsa vid den tiden och jag skulle snurra och krascha och snurra och krascha, säger han. “Till sist kunde jag göra det och jag har alltid varit känd som en sen-bromsare. De speciella ögonblicken är vad jag kämpar med idag och är kärnan i vem jag är. ”

Lärdomarna var då viktiga och har blivit föremål för sin karriär.Tellingly har han inte förlorat någon av den passion han kände när han först klättrade bakom ratten. “Om du kunde se hur hård det var för oss från början – och även i år, kämpar fortfarande med dem hinder och kommer fortfarande starkare och starkare varje år, säger han. “Jag känner att jag fortfarande kör med den hårda elden som jag hade när jag var åtta år gammal som jag älskar. Så jag ska fortsätta tills det går. ”

Denna motivation har lett till en superlativ säsong. För allt som Ferrari och Vettel gjorde fel var det utan tvekan en titel som Hamilton och Mercedes vunnit i stället för förlorad av sina konkurrenter.Det har inkluderat några av hans mest imponerande körningar – kommer från baksidan av fältet för att vara andra på Silverstone, som vann 14: e i Tyskland, de kvalificerade varv i Singapore och Ungern som satte honom på polen.

Det tog några speciella varv, det tog några speciella ögonblick i bilen och jag kunde helt enkelt bara återuppleva dessa stunder hela tiden, sade han. “Några av de erfarenheter jag hade i bilen var verkligen magiska. Jag trodde verkligen att vi kunde vinna det här mästerskapet, men det har varit det svåraste slaget vi haft kollektivt som ett lag.

“Dessa killar i garaget har bara varit felfria varje helg. Det har varit nyckeln. Jag känner att jag kan köra någonting och jag känner att jag kan ta bilen till platser som ingen annan kan. Men för att göra det måste du få bilen på rätt ställe. “