FIFA-beslutet att ta upp anti-racistiska arbetsstyrkan “skamligt”, säger prins Ali

Det framgick fredag ​​att arbetsgruppen, som inrättades 2013 av den disgraced före detta Fifa-presidenten Sepp Blatter i kölvattnet av en furore när han föreslog att problemet kunde lösas med ett handslag, har blivit upplöst eftersom Fifa sa att det hade uppnådde sina mål.

Diskrimineringsgruppen Kick It Out sa i början att den var “förvirrad” av beslutet medan den japanske FA-presidenten och före detta FIFA-presidentkandidat Prince Ali sade att han fann det “otroligt oroande” och “Skamligt”. Prins Ali sa: “Verkligheten, som med många program inom Fifa, är att arbetsgruppen aldrig fick sitt verkliga stöd sedan dess uppfattning och dess roll handlade mer om Fifas image än att faktiskt ta itu med problemen. I själva verket har nuvarande arbetsgruppskommitté aldrig ens träffats.Nu är tanken att FIFA anser att det är rätt tid att avbryta sin arbetsgrupp mot anti-rasism löjligt. Det finns fortfarande så mycket arbete att göra, och FIFA måste visa ledarskap, ta ansvar för reformen och vara ansvarig om förändring inte genomförs. “

Beslutet, ett PR-eget mål på tröskeln till Samouras presentation av Fifas inledande “mångfaldspremier” vid Soccerexkonventionen i Manchester kritiserades också av skugghemssekreteraren Andy Burnham, som öppnade evenemanget. Han sa: “Jag oroar mig för det beslutet med en världscup i Ryssland. Jag tror inte att vi kan vara självklart och känna att vi lyckats i kampen mot rasism i idrott.

Fotboll används som ett fordon för att samla människor, men på samma sätt också extremister att försöka dela människor.Vi måste vara ännu mer utmanande nu i spelets svar på rasism och skicka ett meddelande till världen att vi inte kommer att tolerera någon form av rasism och hat i vårt stora spel eftersom det förgiftar det och tillåter extremister att vinna. “

FIFA skrev till medlemmarna i arbetsgruppen för att säga att den hade “helt uppfyllt sitt tillfälliga uppdrag” och “härmed upplöses och inte längre är i drift”.

Samoura, senegalesisk före detta senior FN: s tjänsteman utnämndes i juni som Fifas första kvinnliga generalsekreterare av presidenten Gianni Infantino, försökt att undanröja oroen. “Arbetsgruppen hade ett specifikt mandat som det har uppfyllt och nu kommer vi att göra sitt arbete till ett program – och en stark – om nolltolerans mot diskriminering på grund av kultur, ras, hudfärg och sexuell läggning”.

Det finns stora bekymmer kvar om utsikterna till rasism vid världscupen 2018, efter en serie incidenter i Ryssland och vid 2016-mästerskapet med mycket höger sympatisörer.

Den senaste forskningen från det Moskvasbaserade Sova Center och det UEFA-anslutna Fare Network rapporterade en ökning av antalet rasistiska utställningar av ryska fans, med de flesta fall ostraffade.Forskare loggade 92 incidenter av diskriminerande bildskärmar och chants av ryska fans i och runt arenor i säsongen 2014-15 mot totalt 83 för de två senaste säsongerna combined.Fifa disbands dess anti-racism taskforce förklara att jobbet är gjort Läs mer Facebook Twitter Pinterest Fifa Generalsekreterare Fatma Samoura försvarade beslutet vid Soccerex-konferensen i Manchester. Foto: Daniel Smith / Getty Images för SoccerexFifa säger att det har löst rasism i fotboll – men det är inte nära | Archie Bland Läs mer