Tidigare kapten Will Carling tar med sig ledarskapskvaliteter till England

Det är just 30 år sedan den engelska rugbyen först vände sig till Will Carling för ny inspiration, och sporthistoria upprepar sig själv. Englands skademista är inte tillräckligt lång för att kräva en återkallelse till den tidigare nationella kaptenen, men nästa vecka kommer 52-åringen att gå med i Eddie Jones backroom-team som ledarskapsmedlem.

Av de många personalutnämningar som gjordes av Jones hittills kommer den att leda Englands rivaler att splutter mest över sina cornflakes.Om det någonsin fanns en röd ros kapten som kunde sluta hela nationerna helt enkelt genom sitt kroppsspråk var det den ungdommiga Carling och Jones tror att han representerar en idealisk länk mellan dagens spelare och deras lands traditionella arv. Manu Tuilagi hotar England maktuppgång mot Sydafrika Läs mer

Nyheten, som kom som en bult från en klarblå Algarve-himmel där laget förbereder sig före testet mot Sydafrika i Twickenham på lördag, är spännande på många nivåer. För en början har Jones bara haft en ledarskapsuppsättning med Dylan Hartley och Owen Farrell installerad som co-captains.För tre år sedan lockade Carlings stumma synpunkter på truppens framträdanden vid världscupen i 2015 allmänheten om vissa spelare som fortfarande är involverade.

Mer än två decennier har gått sedan han gick bort från internationell rugby, med ledde England till 44 segrar i 59 test mellan 1988 och 1997. England vann dock tre stora slam och nådde en världscupfinal i den extraordinära perioden och Jones anser att Carling, som är utsett att spendera två dagar i veckan i lägret, kan leverera något som han som australiens inte kan.

“Eftersom jag inte är engelsk kan jag inte predika för spelarna om att ha stolthet i England,” sa Jones. “Jag har alltid trott att vi eventuellt har haft ett gap i det området. Han förenar Englands stora förflutna till nutiden.Det liknar vad alla svarta har gjort med bra spelare och jag tror att Will kan spela en roll för oss. Jag har sett det fungerar bra för Australien och Japan också; de har alla någon från det förflutna som håller den anslutningen på plats. Jag tror att det är viktigt och det är det han kommer att ta med.

“Jag har träffat Will kontinuerligt under de senaste två åren och jag tror att han kan öka värdet till de äldre spelare i laget med sin erfarenhet. Jag vill att förflutet ska vara kopplat till nutiden och då också för att ge spelarna ytterligare hjälp med ledarskap. Ibland vet folk inte vad som är bra för dem. “Jones säger att han pratade med andra ovannämnda tidigare England spelare innan han bosatte sig på Carling, som utsågs till England kapten vid 22 års ålder och hade avgått sin armékommission föregående år.Hans första spel som ansvarar, precis för 30 år sedan nästa måndag, slutade i en 28-19 seger mot Australien i Twickenham, vilket Jones tydligt fortfarande kommer ihåg. “Han är lite specialist i ledarskap. Han förstår engelska rugby, han förstår vad som gjorde engelsk rugby bra, så att kombinera ledarskapets skicklighet med kunskapen om engelsk historia är en bra resurs för oss att ha. Jag träffade ett antal personer men jag kände att Will är det bästa utrustade för att hantera det. Detta är inte ett coachingjobb. På många sätt måste man göra specifikt med engelsk rugby. “Jones har också rekryterat på andra fronter. Förutom sin nya försvarskassist, John Mitchell, har Englands spelare blivit förenade i Portugal av speed coachen Jonas Dodoo, som har erfarenhet av att coaching brittiska olympiska sprinters.Den tidigare Warrington och Storbritannien rugby league player Jon Clarke har också blivit anställd i en styrka och konditionsroll medan någon som heter Jonny Wilkinson kommer att fortsätta att vara delaktig involverad som en sparkboll.

Det är en allt mer iögonfallande roster, men som alltid är miljon dollarfrågan för Jones om han har samlat den rätta blandningen för att återuppliva England före VM i Japan nästa år. Först nu verkar det, Jones tar full förståelse av uppgiften. “Jag har nog aldrig sett hur svårt 2017 skulle vara,” sa han. “Minst 65% av din grupp går iväg med lejonen, de har inte rätt förberedelser för säsongen. Redogjorde jag för det när jag först tog jobbet? Nej. Det är lite som när du har en bebis.Alla berättar hur svårt det är men vet aldrig förrän du är klockan 3 på fem morgnar i rad. “