Březina är som vin. Efter sina livslängder går hon till Grand Prix-finalen

I finalen i mars i världen i Milano körde Michal Brezina en toppfärd, som han inte lyckades på i tre år. Hon kastade ut honom från 17: e till 10: e plats.

Som om det var en vändpunkt.

Sedan september. Han har nu vunnit två andra platser i den prestigefyllda Grand Prix, efter den amerikanska skridskan i helgen i Helsingfors. Han har förbättrat sitt liv maximalt i både det korta programmet och den totala poängen.Han har slagit två bronsmedaljspelare från de två senaste världsmästerskapen.

Hans vårbeslut att inte avsluta sin karriär omedelbart efter att OS-cykeln har avslutats verkar vara utmärkt i detta avseende. rötter, efter ett Milanos världsmästerskap, i en intervju med MF DNES, sa han: ”Michal är 27 år, vilket är tillräckligt. Men jag rekommenderar honom ytterligare två säsonger. Han kan fortfarande återvända till EM. Jag vet vad han kan. Att få det ur det kommer att vara mitt jobb. ”

Att bara komma till Arutjuan före säsongen 2016-2017 var ett riktigt genombrott i Brno-konståkningskarriären.Tränaren ändrade sin träning och matvanor, ändrade sin teknik, väckte självförtroende.

“Jag tvivlade aldrig på Michaels potential,” sade Arutyuan. ”Men han föll ner och ner i resultaten. Det är alltid svårt att stoppa nedgången. Men jag gjorde det. Nu sparkar jag upp honom en efter en. Det är vad vi gör. Inget speciellt. Allvarligt ingenting. ”

Březina återvann sin tidigare hoppsäkerhet. I två av årets Grand Prix-lanseringar framförde han en fyra kvadratisk salchow fyra gånger, alltid i kombination med en toeloop.Till och med ett enda fall (som söndagen vid axeln) tar inte honom ut ur koncentrationen när han kör, och visar återigen en serie framgångsrika trippelhopp. “I år har han förbättrats avsevärt,” berömde den ledande tjeckiska tränaren Frantisek Pechar i Eurosport.

Hans personliga rekord för ett kort program i Helsingfors för första gången flyttade över 90 poäng, till musik från låten Queen Who Who Wants To Live Forever ”vann 93.31.

Efter söndagens fria resa för vilken han fick 164,67 poäng, 7,25 mer än på den amerikanska skridskan, förbättrade han sin absoluta poäng till 257,98 poäng.

” Rock and roll-musiken jag tävlar om ger mig energi.Jag var jättebra på det, ”berömde han. ”Vissa säger att jag är Bet365 som vin: ju äldre desto bättre. Men jag känner mig inte så. Jag går bara på isen och gör mitt jobb.

Energin som härrör från speglas också i den andra uppsättningen betyg för varje komponent. Han har sett nio av dem i Helsingfors från några domare (högst 10 poäng). -janga, brons ett år tidigare.

Han återvände till podiet den här säsongen för första gången på fyra år den här säsongen.Han kan komma till sex-medlemmars finalen i denna serie för andra gången i sin karriär och debuterade 2011 när han slutade sjätte.

Trioen Nathan Chan (Brezinas träningsparringpartner), Yuzuru Hanju och Shoma Uno borde vara ute resten av säsongen, enligt hittills indikationer. Hanju vann nu 39 poäng i Helsingfors, även om han hävdade efter loppet: ”Jag hade fysiska problem och kämpade lite med mig själv.” Men för detta kraftfulla triumvirat är allt möjligt. Och speciellt på europeisk is, efter att världsmästaren Javier Fernández har avgått, är det kontinentala mästerskapet utomordentligt öppet.

Březina tänker inte stanna kvar på sitt fyrvägshopp.Den krävande tränaren Arutyuan är övertygad om att han har mer.

Tränaren säger: ”Ibland säger mina åkare att jag är för hård mot dem, även när jag tränar piruetter. Men jag svarar dem: Ja, det är jag. För domarna blir ännu hårdare. Domare är inte vänner. ”

Brezina brukade vara ett stort hopp, han attackerade till och med pallplatserna i världsmästerskapet från fjärde och femte platsen.Men det var en annan era där de bästa skridskoåkarna inte visade fyra eller fem kvadratiska hopp i sina åk.

Med sin amerikanska hustru Danielle Montalban, som har representerat Israel tidigare och redan har avslutat sin karriär, såg han inte så mycket under föregående säsong, hon stannade hemma i New York, han förberedde sig i Los Angeles.

Hon flyttade till Kalifornien efter mars och efter två år bor hon tillsammans igen. Det kan också bidra till Tjeckiens träningskomfort.I Europamästerskapen i Minsk i januari, i Saitama i mars i världsmästerskapet. Rafael vill att jag ska rida ytterligare två säsonger. Men det återstår att se.

Just nu skulle det vara synd att avsluta.

More info here